Att gifta sig: Tips och Råd om bröllop

Gästlistan och kostnaden för ditt bröllop

Gästlistans storlek är den största faktorn för den totala kostnaden av bröllopet. Men om du är orolig att du ska såra människor genom att inte bjuda in dem till ditt bröllop, kan det sluta med ett traditionellt Grekisk bröllop med över 2000 gäster. Naturligtvis kan du inte lämna ut dina nära och kära eller någon annan du tror skulle bli smickrad att bli inbjuden, men inte brydde sig om de inte blev bjudna. Till exempel skolkamrater som bor på andra sidan av landet som du inte har sett på fem år.

Din bästa insats för att strama åt din lista är att göra några inbjudningsregler (du, din fästman och båda familjerna) och hålla sig till dessa.

Det vill säga exempelvis;

  • Direkta kusiner, men inte avlägsna.
  • Makar och sambos till viktiga partners
  • Din chef, men inte hela ditt kontor. Ett varningsord: Dela inte upp grupper. Om du kan bjuda in gänget på kontoret, toppen. Men om du inte kan, bjud inte bara en av dem.
  • Vänner men kanske inte bekanta.

Blommorna till bröllopet

Första gången du tänkte på ditt bröllop, såg du fält av blommor, eller hur? Det är ingen överraskning, men högar och högar av blommor kan öka dina kostnader snabbt. Notera att du inte behöver fylla varje hörn med blommor för en härlig look. Att arbeta med din florist för att använda de färskaste blommor för säsongen är en strategisk fördel, dekorera sedan resten av inredningen med budget-vänliga ljus eller grönska. Kom ihåg att “mindre är mer”.

Om du bara älskar blommor, kolla in botaniska trädgårdar i ditt område – där kan du hitta mängder av blommor till ditt förfogande.

Bröllopsfestens för-drinkar och tilltugg

Det är en trend dessa dagar är att överlasta gäster med allt från sushi-barer till mäktiga dukningar av ost, smårätter, pasta och stationer med kallskuret. Men det finns ingen anledning att göra detta till ett måste. Håll det enkelt men välj dina smårätter med omsorg, det skall vara aptitretare inte huvudrätt. Detta begränsar mängden mat du behöver och påverkar din budget i en positiv rikning. Se till bara att ha tillräckligt med mat för att hålla gästerna från att bli alltför berusade för tidigt på kvällen, om ni planerar att servera fördrinkar. En vacker uppvisning av ost, frukt och kex kommer att göra succé.

Bröllopsfestens Dessertbord eller inte?

Om du planerar att ha ett dessertbord, fundera på några få sötsaker. Bröllopstårtan är så spektakulärt att erbjuda ändå. En dessert buffé med olika stationer och mini glasstrutar är bara överdrivet. Efter allt, du vill inte att gästerna skall få i sig så mycket godis under ditt bröllop att de inte har energi att komma ut på dansgolvet!

Dryckerna

Prata med din matleverantör för att skapa baren du har råd med, oavsett om det innebär att erbjuda bara öl, vatten, läsk och röda och vita viner till middag. Håll dig till ett antal drinkar och utgå från dessa alternativ när du beställer ingredienserna.

Ju fler sorter av sprit som ombesörjes, desto mer betalar du. Du spara ännu mer genom att shoppa runt och att kunna returnera oöppnade flaskor. Instruera serverings personal att inte automatiskt öppna alla flaskor utan att göra det vid behov. Det kan vara en bra idé att ombesörja att din bar stänger en timme före slutet av festen. Du kommer att göra gästerna en tjänst.

Huvudrätten

Man är orolig att bröllopsgästerna kommer hem antingen hungriga eller missnöjda med ditt val av mat. Dessa bekymmer har orsakat många brudar och brudgummar att gå i riktning mot att erbjuda upp till sju rätter och betala mycket för det.

Om du är ute efter att sänka kostnaderna, kan du alltid eliminera en rätt i måltiden, och bara servera förrätt och huvudrätt. När du hittar en matleverantör som du verkligen litar på, kan du arbeta med honom för att finna de mest ekonomiska alternativen. Lita på att kvalitet alltid övertrumfar kvantitet.

Ett bra tips är att erbjuda vickning: På småtimmarna efter dans och fest kan man alltid erbjuda något enkelt att förtära. Ett säkert kort så att ingen skall hamna på vägkrog på vägen hem.

Bröllopsinbjudningarna

Graverade eller tryckta bröllopsinbjudningar är klart de bästa alternativen, ja. Samt tunga snygga kuvert, förstås. Men allt detta är mycket kostsamt. Att välja en ovanlig färg, papper eller utformning kan också höja vad inbjudan kommer att kosta mer än vad man kan tro.

Om du är en “gör det själv” person (eller om du känner någon som är det), designa och gör dina egna inbjudningskort för hand eller på en högkvalitativ skrivare. Titta gärna på nätet och få inspiration, med kalligrafiska teckensnitt och med lite smak kan du göra underverk.

© 2023 Vigselbutiken AB.