Vetvärt

1. Förlovning

Förlovning är ett romantiskt löfte man och kvinna emellan om att ingå i äktenskap. Som en bekräftelse på förlovningen byter man enligt svensk tradition ringar med varandra och vanligast är då matchande släta guldringar, men även guldringar med mönster på. Ringen bärs vanligtvis på vänster hands ringfinger och i mannens ring brukar man gravera in hennes förnamn och datum samt i hennes ring mannens namn och datum (exempelvis Linus 24/7 2021).

2. Vigsel

Vid vigseln får kvinnan under vigselakten ytterligare en ring av mannen. Det traditionella har varit släta guldringar, men idag väljer många en så kallad alliansring, vilken består av en eller flera innefattade stenar, vanligtvis diamanter. Därtill graveras både mannen och kvinnans namn samt vigseldatum in i ringen, exempelvis (Linus & Sandra  24/7 2021). Vissa par väljer även att köpa en ring till mannen, vilken bärs istället för eller tillsammans med förlovningsringen. Här graveras samma text fast med namnen i omvänd ordning.

3. Morgongåva

Morgongåvan är en traditionell gåva som ges till bruden av brudgummen på morgonen efter bröllopet. Ursprungligen var tanken att denna gåva skulle hjälpa kvinnan ekonomiskt då mannen gick bort men ett annat syfte var också att den fungerade som ett slags pris för kvinnans oskuld. Det var till och med så att fram till år 1920 var denna gåva lagstadgad, men idag har gåvan en mer romantisk innebörd och består ofta av ett vackert smycke. Under Gåvor finns förslag på hänge och örhänge.

4. Guld

Guld är världens mest eftertraktade metall och i över 6000 år har människan bearbetat guld för att tillverka smycken. Guld som skall arbetas till smycken måste legeras, dvs. blandas, med andra metaller för att bli tillräckligt stark. Detta på grund av att guld är en mjuk men smidig metall. När guld legeras med koppar och silver blir det rödguld och tillsätter man metallen palladium blir guldet helt vitt, så kallat vitguld.

100% rent guld är detsamma som 24 karat (1000/1000) och kallas för finguld. När finguldet legeras blir guldhalten lägre och 18 karats guld motsvarar 750 tusendelar (750/1000) och 14 karats guld 585 tusendelar (585/1000). Guld som endast innehåller en tredjedel guld (8 karat) får inte säljas som guldsmycken i Sverige.

5. Diamanter

Diamanten är den hårdaste av alla mineraler och är mycket sällsynt. Kvalitén bedöms efter fyra faktorer vilka är vikt, klarhet, färg och slipning, på engelska Carat, Clarity, Colour och Cut (de 4 C:na).

Caratvikten är det mått de flesta känner till och 1 carat motsvarar 0,2 gram. Stora diamanter är mer sällsynta än små och blir därmed mycket dyrare. Diamanten har dessutom olika klarhet och mindre inneslutningar ger en finare lyster på diamanten.

De flesta diamanter har vidare en svag färgton i gult, brunt eller blått och diamanter som har en distinkt färg eller är helt färglösa är mer sällsynta, vilket leder till ett dyrare pris. I de flesta fall använder man vita diamanter vilka kan indelas i olika färgtoner. Då det gäller slipningen på diamanten kan det göras på flera olika sätt. Den vanligaste är briljantslipning.

Vi intygar att alla diamanter vi levererar är konfliktfria diamanter.

6. Cubic Zirkonia

CZ är ingen diamant utan en högvärdig kristall framställd av modern forskning. Juvelerare och smyckestillverkare i hela världen arbetar med CZ på samma sätt som med diamanter. Endast fackfolk kan se att CZ inte är en diamant. CZ har nästan samma ljusbrytning och dispertion som diamanter. CZ är utan tvekan den färglösa sten, som efter diamant är den vackraste.

7. Ringstorlek

I Sverige använder man främst 2 olika ringmått, dels i diameter (13 till 24 mm) och dels i omkrets (41 till 76mm). Det går bra hos Vigselbutiken att beställa i båda måtten. Att tänka på då man provar sitt ringmått är fingrarnas storlek kan variera  något. Fingrarna kan vara större än normalt då det är varmt, då man har motionerat eller då man burit något tungt med händerna och de kan vara mindre än normalt då det är kallt. 

Använd alltid riktiga ringmått när ni mäter, ej med måttband eller linjal.

Vigselbutiken erbjuder kostnadsfritt att få hem ett ringmått för att prova sig fram till rätt ringstorlek, (Du får behålla ringmåttet). Ring 0431-478850 eller e-mail info@vigselbutiken.se ange namn och adress så sänder vi omgående ett ringmått.

Om du har någon fråga är du alltid välkommen att skriva, ringa eller e-posta dina frågor. Kundtjänst nås via telefon 0431-478850 eller info@vigselbutiken.se 

© 2023 Vigselbutiken AB.