Vilka vigselringar väljer man?

Att välja en förlovningsring behöver inte vara en jobbig upplevelse. Med rätt kunskap om vad man ska leta efter för ring kan detta vara roligt och lärorikt – och självklart passa din budget.

Vi har samlat några viktiga punkter att beakta när du skall välja förlovningsring till din älskade. Då kan du känna dig självsäker när det stora ögonblicket kommer – att be fickan av dina drömmar att gifta sig med dig.

Termer och fackspråk

Bli bekant med de termer som du kommer att konfronteras med när du tittar på ringar. Att ge intryck av att du vet vad du letar efter kommer att öka ditt självförtroende och hjälpa dig att avvärja eventuella oseriösa säljare.

Bra att känna till om vigselringar:

Ädelsten

Ädelstenen är särdraget av ringen, vanligtvis en diamant. Ibland kallas diamanten  ”sten”. Ju större sten, desto bättre enligt många, men det är viktigare att gå efter din flickväns personlighet och smak snarare än att anta detta. Ädelsten behöver inte vara en diamant, men skälen till avvikelsen från detta bör vara grundliga.Infästning

Infästningen avser den bit som håller ädelsten på plats, vilken är fäst vid skenan. Infästningen kan vara ”upplagd” eller ”osynlig”. Vissa ringar kombinerar en platina inställning med ett guld band för att öka bakgrundsfärgen av guld och kontrasten i brist på diamant-toning och styrkan av platina. 

En infästning med en infattning, eller åtminstone sex stift för viss redundans, kan vara säkrare för en ring som sannolikt kommer att bäras under betydande aktivitet.Skena

Skena är den cirkulära del av ringen som sitter runt fingret. De är oftast gjorda av guld, silver eller platina, även om det kan göras från någon annan kombination av metaller. Guld är gul-orange i sitt naturliga tillstånd och är normalt legerat med en annan metall för hållbarhet. 

Vissa föredrar den ljusare gula färgen av mindre rent guld såsom 14K eller 9K. ”Vitt guld” är guld legerat med metaller avsiktligt för att ge blandningen en benvit färg och måste beläggas med en annan metall – rodium är vanligt – för ett ljust silvrigt utseende. 

Platina är hård, stark och naturligt silvrig.

Ta reda på hennes smak

Om du köper ringen utan henne, blir det svårare att välja eftersom ringen är en överraskning. Ha dock i åtanke att nuförtiden föredrar många kvinnor att vara en del av ett gemensamt beslut att köpa ringar, så om du tycker det är svårt att veta hennes stil och smak, ge då en tillfällig ring och berätta för henne att ni ska välja den riktiga tillsammans.

Ställ frågor om ringar i allmänhet. Om ni går förbi en smyckesbutik låtsas vara intresserad av  exempel en klocka. Lite nonchalant lägg en kommentar om ringstilar, att du gillar en viss typ och fråga henne vad hon tycker.

Andra sätt att få henne att prata om förlovningsringar är att kommentera en väns förlovningsring och be om hennes åsikter samtidigt.

Be hennes familj om idéer. Det beror på om du vill att de ska veta innan hon gör, förstås.

Ett annat knep är att ha hennes vänner till hjälp, att de tar henne in i en butik för att fråga henne på ”skoj” vad hon gillar.

Du måste absolut ha tillit till dem att hålla tyst och att klara av detta. Det är inte ett bra alternativ om du föredrar att hålla tyst tills tidpunkten för när du friar.

Du kan också alltid utgå ifrån hennes smak från kläder hon bär och hennes befintliga smycken. Ett bra sätt att veta om hon gillar vanligt, finare, mönster, stora eller små uttalanden mode. Är hon traditionell, klassisk eller modern? Använd vad du vet om hennes stil till din egen fördel.

Ordna din budget – Hur mycket

I Sverige har man för i tiden haft en tradition som säger att vigselringen skall vara som en livförsäkring, att en eventuell änka kunde klara sig med hjälp av ringen. Oavsett, det talar om att värdet på ringen har ett visst betydelse. Vad som däremot räknas är att du väljer en ring beroende på vad du har råd med, så ha en god uppfattning på beloppet innan din sökning börjar.

Låt Vigselbutiken veta din prisklass. Så att vi kan kan visa en mängd olika ringar som ligger inom detta intervall.

Tänk på möjligheten att en förlovningsring anpassas. Prata med Vigselbutiken om prisalternativ, leveranstider och de stilar som är möjliga

© 2023 Vigselbutiken AB.